Homo Sapiens


piesă de teatru

Decorul scenei: scena este goală. Un singur personaj. Bărbat îmbrăcat în costum și având la îndemână un celular. După cortină se află un rucsac de călătorie pregătit pentru personaj.

  • Bună ziua! Mă numesc Homo sapiens. Sunt locuitorul căsuței numite Terra. Sunt din era globalizării. Era informației accesibile și inutile, a deșeurilor radioactive și a progresului în gândirea naivă, era tuturor posibilităților absurde.

Personajul este apelat telefonic.

  • Mă scuzați. Da, zâna mea. Și eu îți simt lipsa. Desigur vreau să ne întâlnim. Știi că am atâtea de făcut la serviciu. Dar îți promit: cu prima ocazie ne vom întâlni. Te pup.
  • Dario Salas Sommer... (Personajul este apelat telefonic.)
  • Mă scuzați. Da, prințesa mea. Desigur te iubesc în continuare la nebunie. Ai un... suflet mare. Noaptea trecută m-ai făcut cel mai fericit bărbat din lume. Astăzi nu pot să te vizitez deși aș vrea. Mă gândesc tot timpul la tine, la... sufletul tău. Ești... N-am cuvinte. Și eu te pup. Te sun ma târziu. Acum sunt ocupat.
  • Dario Salas Sommer, filosof de o sensibilitate aparte în gândire... (Personajul este apelat telefonic.)
  • Da, ființă fermecătoare. Julieta, miercurea trecută m-ai făcut cel mai fericit bărbat din lume. Ah da, Janet. Firește, mă scuzi. Sunt foarte obosit din cauza serviciului. Până și limba mi se încâlcește în gură. Ești o ființă deosebită pentru mine. Sunt atât de fericit că faci parte din viața mea. Îți mulțumesc. Te aștept ca de obicei miercuri. Pe curând, dulceață!

Vorbește publicului.

  • Ah, telefoanele acestea te scot din minți!

Personajul este apelat telefonic.

  • Nu din nou. Alo. Cine? Ce vrei Corina? Nu, nu reușesc să i-au copii de la grădiniță. Am treburi urgente la bisercă și la serviciu. La care din biserici?! Ce contează! Oricum sunt ocupat. Ascultă, eu știu că am responsabilități de soț. De aceea și nu pot să mă duc la grădiniță. Trebuie să înțelegi că eu întrețin familia noastră și mă strădui să reușesc în toate dar nu de fiecare dată se întâmplă așa cum aș vrea eu, așa cum am dori noi. Fie. Mâine neapărat voi trece eu pe la grădiniță.
  • Pe scurt, acest filosof consideră că eu, Homo sapiens aș fi putut obține mai mult de la viață, că progresul...   (Personajul este apelat telefonic.)
  • Da, domnul Mircea. Când voi fi la oficiu?! Mă tem că astăzi voi veni cu 2 ore mai târziu. A apărut o situație imprevizibilă. Trebuie să trec urgent pe la grădiniță să-mi iau odraslele. Da, sunt ce-i doi băieței de care vă vorbeam. Da, sunt adorabili. Mulțumesc pentru înțelegere.

Vorbește publicului.

  • Mii de scuze. Ce spuneam!? Ah, da: acest filosof consideră că la nivel global oamenii sunt antrenați într-un mod de viață absurd în ciuda progreselor civilizației umane...

Personajul este apelat telefonic.

  • La dracu! Telefonul acesta mă omoară! Da, vă ascult. Nu sunt interesat de oferta dvs de afaceri. Nu doresc să obțin 10 000 $ în 30 de zile. Și promoțiile dvs la costume bărbătești nu mă interesează. Ascultați: ce spuneți dacă vă apelez atunci când voi avea nevoie de serviciile dvs! Când!? Curând. Nu, mulțumesc, nu vreau să particip la un studiu sociologic legat de psihologia consumatorului. O zi bună.
  • Filosoful consideră că omul contemporan... (Personajul este apelat telefonic.)
  • Bună ziua. Vă mulțumesc. Cartea dvs despre afaceri, marketing și educație financiară este ca o mană cerească. Am citit-o și am obținut o viziune bine fundamentată despre bani, economie, despre utilizarea resurselor în general. Mă întrebați dacă sunt dispus acum să investesc bani în niște oportunități de afaceri. Ce fel de oportunități? Legate de fluctuațiile pieței valutare, am înțeles corect? Știți, voi spune direct: cartea dvs este o tentativă disperată de a face bani pe proști. Sunteți un veritabil economist-escroc. Duceți-vă dracului de pe capul meu! Și nu-mi mai trimite-ți mesaje pe e-mail despre câți bani am ratat pentru că nu particip la trainingurile tale.

Vorbește publicului.

  • Sunt trainer în probleme de afaceri, expert financiar, specialist în reclamă și am studii legate de comerț și business internațional dar până la urmă ce contează când planeta asta se duce dracului pe gârlă!

Personajul este apelat telefonic.

  • Alo. Bună ziua. Constantin mă bucur să vă aud. Chiar aveam nevoie de ajutorul unui psiholog. De ce nu prea vin la ședințele de psihoterapie?! Pentru că lumea asta cum spunea Sigmund Freud e condusă de doi factori: banii și se... ntimentele. Ce-am vrut să spun de fapt?! Am vrut să spun că ședințele tale de psihoterapie sunt scumpe și că eu cheltui mulți bani pe... sentimente. Care este starea pulsiunilor mele? Ce naiba înseamnă pulsiuni? Aaaaa! Mă întâlnesc cu două-trei pe săptămână. Nu sunt agresiv sau nervos când iau sedative. În care direcții îmi consum libidoul!? Vorbiți vă rog pe înțelesul meu. Am înțeles. Nu mă mai întâlnesc cu cinci pe săptămână fiindcă vreau să mă lepăd de pulsiunea asta. Am niște planuri de viitor. Zice-ți că nu e bine ce fac. Conflict între conștient și inconștient. Credeți că se poate ivi o angoasă. Este o sursă de boală, da?! Și ce dacă? Nici modul de viață pe care-l duc nu mă mulțumește. Bine, sunt atent la ce spuneți. Mulțumesc pentru sfaturi. Mulțumesc că mi-ați amintit încă o dată că omul ar fi o fiară condusă de instincte.

Vorbește publicului.

  • De ce telefonul acesta sună întruna?! Sunt extenuat. Pe scurt, săptămâna trecută eram cu Julieta adică Janet, știți voi. După o noapte de... știți voi. Stăteam în pat. Priveam mulțumiți în tavan când ea mi-a spus: viața mea înseamnă ceva când ești alături de mine. Și atunci mi-a venit o idee. Mi-am spus: la dracu dar ce înseamnă viața mea pentru mine! Fac (fuck) aceleași lucruri. Primesc aceleași rezultate. Viața mea este nimic pentru mine. Așa am dat peste cartea lui Dario Salas Sommer: Practica de a ridica nivelul de conștiință. Am citit-o. Și m-am convins: duc o viață stupidă. De aceea am decis. Plec în Tibet. La una din mănăstirile de acolo. De săptămâna trecută mi-am pregătit geanta pentru călătorie (scoate rucsacul de după cortină).

Personajul este apelat telefonic.

  • Da, tată. Ce fac?! Mă gândesc ce să fac. Da, mă înțeleg bine cu Corina. Și copii sunt bine. Tată, vreau să plec în Tibet, la una din mănăstirile locului. Jur că nu-mi bat joc de tine. Chiar vreau să plec. Am obosit de viața mea. Da, sunt încrezut că procedez corect. Bine. Așa voi face. Voi pleca în Tibet. Mulțumesc pentru susținere.

Vorbește publicului.

  • Plec în Tibet. Eu am decis ce fac cu viața mea dar voi ce faceți cu viața voastră?

Personajul este apelat telefonic. Privește spre public.

  • Pentru ultima oară. Da, Gabriela. Trebuie să ne întâlnim astăzi?! De ce? Știu eu!? Am înțeles dar nu cred că voi reuși să vin la tine pentru că mă călugăresc. Plec în Tibet. Nu mai râde atâta! Acum de ce plângi? Înțeleg. Ai nevoie de o persoană să te consoleze.

Personajul oftează adânc. Personajul este apelat telefonic.

  • Da, vă ascult domnule. Probabil voi reuși să vin în 20 de minute.

Vorbește publicului.

  • Da, plec în Tibet (pauză lungă) dar mai întâi trec pe la Pub să mă întâlnesc cu un prieten după care vin în vizită la Gabriela să o îmbărbătez. A fost concediată.

Pauză. Tăcere.

  • Zàijiàn [țaițien - la revedere]! Vă aștept în Shambala.

CPhantast 

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți